Konsulent advarer mod tidlig såning af vintersæd

Tidlig såning på marker med græsukrudt er no go, lyder det fra Seges. I forhold til at øge udbyttet, er der heller ikke en fordel at så tidligt, viser forsøg.

Det kan være fristende, at så vintersæd inden 7. september, da man derved kan slippe for at etablere så mange efterafgrøder. Helt præcist kan man slippe for at etablere én hektar efterafgrøder for hver to hektar vintersæd, man sår inden 7. september.

Når tidlig såning frarådes på visse arealer, så er det især af to grunde.

For det første er der en tydelig sammenhæng mellem tidlig såning og fremspiring af græsukrudt. Tommelfingerreglen er, at fremspiringen af græsukrudt halveres for hver 14 dage såningen udsættes.

For det andet giver tidlig såning problemer i forhold til bekæmpelse af græsukrudt.

Det skyldes, at det mest effektive middel mod græsukrudt, Boxer, først må udbringes, når døgn-middeltemperaturer under 15 grader - og der maksimalt er 18 grader om dagen. Når Boxer udbringes senere i efteråret, hvor jorden er mere kold og fugtig, virker jordmidlet bedre og i længere tid.

Øger ikke udbyttet

Generelt har der været en opfattelse af, at tidlig såning øgede udbyttet. Det er da også tilfældet i visse år.

Men Landsforsøg fra 2018 til 2022 viser, at det optimale såtidspunkt for vinterhvede, som et gennemsnit for alle årene, var midt i september. Det forklares med, at tidlig såning øger risikoen for lejesæd, udvintring samt angreb af havrerødsot, goldfodsyge og andre svampesygdomme, som kan angribe vinterhvede.

Der er dog ikke tvivl om, at tidlig såning giver en bedre rodudvikling og buskning, og dermed en bedre optagelse af næringsstoffer i efteråret.

Erkend problemet

- Det er vigtigt, at man erkender det, hvis man har problemer med græsukrudt. På marker, hvor der er problemer, er tidlig såning no go. Selv ved en lille bestand skal der sås sent, siger Carsten Fabricius, landskonsulent hos Seges.

Han tilføjer, at den bedste og letteste måde at opnå det største henfald af græsukrudtsfrø efter høst, er ved at lade marken ligge urørt hen. Ved sen såning er der en lang periode til, at frøene kan henfalde.

- Mange tænker, at marken skal harves for at få ukrudtet til at spire. Men det fører til, at der konserveres en masse frø i jorden, som kan spire senere.

I de år, hvor man har et lille frøspild i marken, kan det tilmed være en fordel at undlade pløjning, da man ved pløjning bringer konserverede frø i jorden op til overfladen.

Faktaboks

  • I 2020, 2021 og 2022 blev der sået henholdsvis 152.000, 161.000 og 148.000 hektar vinterhvede inden 7. september.
  • I disse år blev der sået i alt 483.000, 520.000 og 478.000 hektar vinterhvede.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.