Byggeri af agrivolt-anlæg med både solpaneler og markbrug er startet

Byggeri af forsøgsanlæg til samtidig produktion af fødevarer og vedvarende energi er startet ved Flakkebjerg sidste uge og ventes at stå færdigt 1. oktober.

Byggeriet af et nyt såkaldt AgriPhotoVoltaic-anlæg ved Aarhus Universitets afdeling i Flakkebjerg er startet i sidste uge.

Når forsøgsanlægget står færdig, efter planen 1. oktober, vil det indeholde 1.512 solpaner og fylde ca. to hektar.

Det fortæller DCA, Center for Fødevarer og Jordbrug, på deres hjemmeside.

Byggeriet er en del af Agrivolt-projektet, hvor energiproduktion, landbrug og topmoderne teknologi fusioneres.

På anlægget ved Flakkebjerg skal potentialet for at opretholde fødevareproduktionen samtidig med levering af vedvarende energi undersøges af projektpartnerne European Energy, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Slagelse Kommune. 

Afstand på 12 meter mellem solpaneler 

Forskellen på et AgriPhotoVoltaic system og en traditionel solcellepark er, at man i Agrivolts system også vil dyrke arealet mellem panelerne.

Mellem hvert panel er der en afstand på 12 meter. Det giver rigelig plads til dyrkning af landbrugsafgrøder, selv om de vil være skyggepåvirket, og der er plads til landbrugsmaskinerne ikke kommer i karambolage med panelerne.  

Hjertet i AgriPhotoVoltaic-anlægget er de 1.512 solpaneler. Hvert enkelt solpanel har en kapacitet på 650 watt peak (Wp), hvilket resulterer i en samlet mængde på 0,98 megawatt jævnstrøm (dc). Det svarer til, at anlægget årligt kan producere 1 millioner kWh, hvilket er nok til at dække mindst 200 husstandes energiforbrug. 

Udover afgrøder påtænker forskerne bag Agrivolt at dyrke blomsterstriber og have lignende biodiversitetsindsatser.  

Mark skal dyrkes af selvkørende robotter 

Selvom der er plads til traditionelle landbrugsmaskiner mellem solpanelerne i anlægget, så er det forskernes plan at jorden passes af selvkørende robotter.  

- Når man kombinerer landbrug og automatisering med selvkørende robotter, så reducerer det ikke kun arbejdstiden, det baner også vejen for en mere bæredygtig og effektiv afgrødedyrkning, fortæller lektor Johannes Ravn Jørgensen fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

- Vi vil undersøge fordelene ved produktion af vedvarende energi- og fødevareproduktion på det samme areal, intensiv brug af markrobotter, øget biodiversitet, systemets tekniske og økonomiske levedygtighed samt undersøge landmændenes og det omkringliggende samfundets holdninger til og accept af sådan et system, forklarer Johannes Ravn Jørgensen.  

European Energy er ansvarlig for byggeriet af forsøgsanlægget, og forventes at stå klar 1. oktober. 

- Solpanelerne i forsøgsanlægget er også de solpaneler, som vi normalt benytter os af i vores kommercielle solparker. Vi kan dermed danne os rigtig gode erfaringer på, hvordan vi i fremtiden kan integrere disse resultater i kommercielle projekter, siger Mads Lykke Andersen, chef for teknologiudvikling i European Energy. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.