Intet guld under regnbuen: Høsten skuffer på storlandbrug

Den dobbelte regnbue henover marken var et flot syn, men høsten skuffer desværre stadig på det 2400 hektar landbrug kaldet Redet.

- Regnbuen stoppede i hvert fald ikke på vores marker, kan vi sige. Men det kan da være, at der hvor den endte, fik man lidt bedre udbytte.

Sådan fortæller Mikkel Lykkegaard Christensen og griner lidt ironisk. Høsten på Redet ved Hjallerup har nemlig været alt andet end gylden. Stort set alle afgrøder ser ud til at blive høstet med udbytter under det sædvanlige på det 2400 hektar store landbrug.

- Alle kornafgrøder og også frøgræsset har givet en del under normal. Vi er ikke helt færdige endnu, så jeg kender ikke de præcise procenter, men det ligner nok mange andre steder heroppe nordpå, hvor der har været udbytte under det normale, siger Mikkel Lykkegaard Christensen.

På den Nordjyske storbedrift har man 531 hektar vinterhvede, 230 hektar vinterraps, 241 hekar vinterrug, 103 hektar almindeligt rajgræs, 382 hektar vårbyg, 56 hektar hestebønner, 566 hektar kartofler samt 101 hektar med juletræer. Derudover har man 221 øvrige hektar som blandt står med brak, græs og vildtager. 

- Det var dejligt at blive færdig

Billedet blev taget den 19. juli af Emil Søe, der er ansat på den nordjyske bedrift som er ejet af Per Christensen. Her fik de netop høstet det sidste frøgræs, inden regnen kom. Mikkel Lykkegaard Christensen, der er søn af ejeren og hjælper til med høsten henover sommeren, er dog ingenlunde imponeret over høsten af frøgræsset.

- Det var dejligt at blive færdig, men det var ikke noget imponerende udbytte overhovedet. Vejret har sat sit præg på hele høsten, og det er der ikke noget at gøre ved. Men det er ærgerligt, at man har knoklet i et år, for at høste skuffende udbytter.

Vinden har hærget

Efter regnen kom stormen, og vinden hev hårdt i afgrøderne i Nordjylland. Mikkel Lykkegaard Christensen var derfor glad for, at de havde nået at få rapsen ind, men kan stadig se, hvordan at vinden har gjort sit værste ved mange af de andre afgrøder.

- Vi havde heldigvis nået at høste rapsen inden stormen, men hveden har tabt en del kerner. Byggen har også tabt en del kerner. Nu er jeg spændt på at se, hvordan det går ud over kartoflerne. Der er mange planter rundt omkring der er gået ud, hvor stænglerne simpelthen er ødelagte.

Kartofler i læ klarer sig bedre

Man har endnu ikke taget hul på kartoffelhøsten, men Mikkel Lykkegaard Christensen kan allerede se, hvordan, at den også er blevet ramt af stormen.

- Man kan tydeligt se forskel på de kartofler der har ligget i læ af læhegnet og dem der ikke har. Der er stor forskel, og det er ærgerligt. Men der er ikke så meget at stille op, når vinden kommer her i august. Det er vi ikke så vant til.

I modsætning til alle de andre afgrøder, ser rugen dog ud til at klare sig fint, og giver forhåbentlig normalt udbytte.

- Overraskende nok så har rugen ligget på mere eller mindre normalt. Det er faktisk en af de afgrøder der på vores jord klarer sig fint, nærmest uanset hvad. Det er godt nok høstet en smule vådt, men det er der heldigvis mulighed for at gøre noget ved. Men det er, det eneste der ser ud til at leve op til normalen, siger Mikkel Lykkegaard Christensen.

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst: 

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Emneord Skyd Høsten 2023

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.