De gode ideer til grisestalden skal frem i lyset - giv en hjælpende hånd

Brug ide-optimering som en motivationsfaktor i jeres virksomhed. Dette er med til at få alle til at føle sig som en værdifuld medspiller.

Af Anders Peter Andersen, svinerådgiver, Velas

Jeg ser faktisk tit, at selv den nyeste elev/praktikant kan komme med en super god idé.

Nogen af jer, der har arbejdet i anlægget længe, kan nogle gange godt gøre lidt som I plejer, og netop ved at få ideerne fra de nyeste kollegaer, bliver de hurtigere integreret på jeres hold. 

Dette gøres ved at lave en forslagskasse, som tømmes ved hvert ugemøde eller 14-dages møde.

Nu skal I ikke blive skuffede, hvis der Ikke fra starten kommer bunkevis af ideer i kassen eller på bordet. Denne proces kræver netop tålmodighed, indtil alle føler sig helt trygge ved at lægge ideer i forslagskassen.

Sørg for at anerkende alle forslag

Når I tømmer forslagskassen, er det vigtigt at anerkende alle forslagene, uanset om det er en god eller dårlig ide.

Alle ideerne sættes op på væggen, så I ser dem hver dag. Ved at gøre dette kan de udvikles eller skabe nye ideer. 

I kan eventuelt bede enten den, der kommer med ideen, eller få en anden til at fremskaffe mere info om de økonomiske udfordringer, der måske ligger for udførelsen af ideen. Eller endnu bedre: Et regnestykke på, hvor stor en besparelse der er tale om.

Der vil dukke ideer op, som nemt kan ændre jeres hverdag, men der vil også komme ideer frem, som enten kræver noget længere indløb eller beregninger på værdien af ideen.

Uanset hvilken type ide, der er tale om, skal alle dem der er kommet med ideerne, anerkendes for den. Hvem ved om den næste ide, de kommer med, er en kæmpe økonomisk gevinst.

Inspiration til ideer

Jeg har nedenfor forsøgt at liste forskellige ideer op, som I kan bruge som inspiration:

  • Montage af en manglende spærre låge, som benyttes hver uge ved flytning af dyr rundt i stalden
  • En alarm forklaringsliste, som hænger lige ved siden af fodercomputeren, så alle er i stand til at fejlfinde, hvis der bliver en alarm, også i weekenden
  • Udskiftning af den skovl der benyttes til smågrisefoder i farestalden til en mindre, for at gøre det nemmere at tildele den rette mængde, og ikke en for stor mængde
  • Få dyrlægen til at gennemgå doseringerne på alle de produkter, der benyttes i stalden, samt en gennemgang af jeres vaccinationsplaner for evt. besparelser
  • Placering af skiftefodtøj ved forskellige sektioner, for at minimere den interne smitteflytning 
  • Ændring af rækkefølgen på enkelte opgaver, for at spare skridt i hverdagen
  • Samt ikke mindst alle spørgsmål som begynder: Hvorfor gør vi dette? Er vigtige, for at sikre at alle ved helt nøjagtigt hvorfor opgaven løses. Jeg hører af og til grunden er: Øh - det er fordi, vi altid har gjort det.

Rigtig god fornøjelse. Husk også at dele jeres ideer med jeres kollegaer, enten på nettet eller ved at sende dem ind til mig, og jeg vil med glæde sætter dem i Velas-nyhedsbrevet Trynekontakt, så flest mulige får glæde af dem. 
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle