Nu tager de sig igen den luksus at holde mejetærskerfabrikken lukket

Maskinmarkedet er ved at finde et andet gear, end det vi har set igennem længere tid. Måske allerbedst illustreret af lukkedage i John Deeres hovedstad.

God mandag morgen.

John Deeres hovedstad hedder Moline, og ligger lige der, hvor staterne Iowa og Illinois møder hinanden. Her har maskingiganten både et kæmpe hovedkontor, men også en masse fabrikskvadratmeter, der bl.a. huser den store mejetærskerfabrik hos John Deere. I gamle dage var den lukket i en rum tid efter høsten, inden det var tid til at gå i gang med byggeriet af næste års portion.

Gamle dage er tilbage! Og du kan læse mere om hvorfor lidt længere nede.

Nu tager vi lige et par aktuelle nyheder først, der også fortæller en masse om maskinbranchen netop nu.

15,7 meter indbringer førsteplads til Krone

Fredag var en stor lanceringsdag for Krone. Dermed blev der også løftet en stor del af sløret for, hvad man kan forvente at se hos den tyske maskingigant på årets Agritechnica.

Det bliver blandt andet en ny rive med fire rotorer. Med arbejdsbredde på op til 15,7 meter på en ny Krone Swadro TC 1570 beretter min kollega Claus Solhøj fra Tyskland, at Krone nu har førstepladsen i arbejdsbredde for river med fire rotorer.  

Krone bød blandt andet også på en ny skårlægger. Den var egentlig bebudet til Græsland 22, men bliver nu en af stjernerne på Krones stand på Agritechnica til november: EasyCut B1050.

Den kommer med en variabel arbejdsbredde fra 9,3 til 10,45 meter i kombination med en anden Krone-nyhed i frontliften, nemlig EasyCut F400 Fold, der i udklappet tilstand klipper fire meter i front.

Butterflysættet har stålcrimper og på agtersektionerne også bånd samt mulighed for Krones Big Swath System med snegle.

Få mere at vide her:

Snupper førstepladsen: Krone når nu ud på 15,7 meter med fire rotorer

Ny skårlægger bliver en af Krones stjerner på Agritechnica

 

John Deere: Nu bliver markedet normalt igen

Og så skal vi til historien bag dagens overskrift.

For hvorfor begynder John Deere igen at lukke mejetærsker-fabrikken i september og måske oktober? Jo, siden 2021 har man der været gevaldigt efter ordrestrømmen efter, at den såkaldte leveringskrise kom på banen.

Problemerne med at nå at producere maskinerne i samme hastighed som ordrerne er med andre ord ved at være forbi. Dengang fik John Deere også forstærket problemerne af, at fagforeningen i USA, som organiserer en stor del af John Deeres medarbejdere, afholdte en lang strejke, som var succesfuld for medarbejderne, der fik løftet lønningerne massivt – og dermed også skubbede på inflationen i maskinpriserne, som nok er velkendt for de fleste, som har været ude og købe en maskine i de senere år.

John Deeres investorchef Brent Norwood kommenterede fredag på situationen ved et investormøde, hvor John Deere forventede vigende resultater i fjerde kvartal på grund af lavere aktivitet.

- Den store drivkraft er, at vi igen ser en tilbagevenden til de normale sæsonudsving. Det betyder, at vi vil indføre normale fabrikslukninger, især på Harvester Works(mejetærskerfabrikken red.), som vi historisk har haft i september og/eller oktober måned, lød det således.

John Deere leverede ellers et bragende godt resultat og forhøjede forventninger til årets indtjening til hele 68 milliarder kroner, men værdien af John Deere faldt alligevel betydeligt, fordi investorerne nu forventer, at tingene hos John Deere og maskinbranchen fremover kommer til at gå langsommere.  

Det kan du læse mere om her:

John Deere’s indtjening brager afsted – alligevel er der skyer i horisonten

Ja, jeg er dværg

Og så skal vi over i en noget anden boldgade.

Jeg må indrømme, at det midt mellem madpakkeproduktionen, chauffør for ungernes sysler, deadlines, havearbejde og hvad livet ellers byder på, kan være svært at finde roen til at se noget berigende tv. Men på ugens to-do-liste har jeg skrevet en udsendelse op på TV2 Play. Her fortæller Magnus om, hvordan hans krop hele tiden arbejder 200 procent for, at han kan udleve sin passion for at køre traktor, selvom det er ekstra besværligt, når man er født med dværgvækst. Introen herunder ser bare særlig livsbekræftende ud.  

 

 

 

New Holland med ny specialtraktor

Ovennævnte Magnus dribler rundt med en normal traktor. For kørestolsbrugere generelt begynder der at være et håb om bedre hjælpemidler til traktorer. I Brasilien har CNH nemlig lanceret en New Holland-traktor, der bliver speciallavet til kørestolsbrugere, så adgangen til traktorsædet og betjeningen lettes en del.

New Holland lancerer traktor med usædvanlig gode adgangsforhold

Skal du have harvet 700 hektar på et døgn?

Ja, så har du travlt! Men det er faktisk ikke umuligt. 769,36 hektar. Det er det areal, der blev bearbejdet med en Bednar Swifterdisc XE 18400 Mega tallerkenharve for nylig under kontinuerlig 24-timers drift - helt nøjagtigt 23 timer og 36 minutters nettodriftstid, forklarer den tjekkiske producent af storharver. Det er 125,36 hektar mere en rekord fra 2007. Du kan lige læse med her – og tjekke ud, om I selv kan få et konkurrencedygtigt koncept op.

Bednar-harve kom over næsten 770 hektar på et døgn

Ja ja, 653 hestekræfter er meget, men ikke hele hemmeligheden

Som vi skrev i juli, så vokser også Claas store Xerion-traktorer også fremover. De kommer nemlig til at toppe med hele 653 hestekræfter. Der rygtedes dog om mere end 700 hestekræfter i en ny Case IH-traktor og endnu mere i en kommende John Deere-traktor. Hvad der er helt rigtigt, vil de kommende måneder nok verificere. Claas-folkene understregede dog, at man ikke bare skal vurdere sin kæmpe på motoreffekten.

- Vi har et motto: Styrke er mere end hestekræfter.

- Med det mener vi, at en moderne stortraktor handler om meget mere end bare at have flest hestekræfter, lyder det fra produktchef Jonas Knoche.

- Hvad er dens trækkraftkoeffiecent i marken? Hvad koster den at vedligeholde, og hvad er gensalgsværdien?

Abonnenter kan læse meget mere her:

Trods 653 hestekræfter i ny Claas: - En stortraktor er meget mere end det

Opfodring fra træt buschauffør: Hold nu ind

Inden vi slutter dagens rundgang af stort og småt fra maskinernes verden, så viderebringer jeg lige en opfordring fra en buschauffør, hold ind! Forleden blev min kollega John Christensen ringet op af en sjællandsk buschauffør. Han understregede, at han absolut ikke er modstander af dansk landbrug. Men han var noget træt af traktorførere, som ikke holder ind, når de kører på vejene – ikke mindst her i høsten.

- Træk nu ind til siden, når der er mulighed for det, hvis der er biler bagved. Eller tag en ekstra omgang eller to i rundkørslen, så seks-otte biler kan komme forbi. Det tager måske 30 sekunder ekstra, og det overlever de fleste traktorførere nok, siger han i artiklen, hvor han fortæller om traktorer, der kører mange kilometer med lange kødannelser efter sig uden at trække ind.

Se her: Buschauffør: Hold ind når der er kø - det er go' stil

Budskabet er hermed givet videre på uden tvivl travle dage. Som jeg læser vejrudsigten her til morgen, så bliver det med gode betingelser i starten af ugen – og udsigt til regn senere på ugen. God arbejdslyst!

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.