Landbruget er stærkt til stede på folkemøde om klima

Alternativet og L&F skal krydse klinger på klimafolketopmøde fredag.

- Hvis vi ikke er på den platform, så er andre det. Vi skal blande os i klimadebatten, ikke gå i flyverskjul, og jeg glæder mig til at se, om vi i landbruget har lighedspunkter med det nye selvudnævnte landbrugsparti Alternativet, siger Torben Povlsen, formand for L&F Centrovice.

Han træder fredag formiddag op på scenen til Klimafolkemødet i Middelfart i duel med politisk leder af Alternativet Franciska Rosenkilde.

Og han glæder sig, for som han siger:

- Det er vigtigt, at vi blander os i debatten om fremtiden for klimaet. Landbruget er en del af klimasamtalen. 

Klimafolkemødet har vokset sig større og større. Sidste år deltog 21.000 i løbet af de tre dage, mødet finder sted, og i år håber arrangørerne på ny deltagerrekord. Mødet starter i dag, torsdag.

10 foreninger bag

Debatten mellem Torben Povlsen og Franciska Rosenkilde er arrangeret af ti lokale og regionale jyske og fynske landbrugsorganisationer i fællesskab.

Det var første gang, at de lokale landbrugsorganisationer kaster så mange kræfter ind i Klimafolkemødet, hvor de er gået sammen om en fælles stand.

Sidste år deltog Centrovice også i debatter med repræsentation af blandt andet næstformand Lars Iversen.

Central rolle

Oplægget til dagens debat er: Dyrker vi mulighederne?

- Det koster på klimakontoen at producere korn og koteletter. Derfor spiller landbruget en central rolle i den grønne omstilling. Men hvordan kommer vi i mål med et klimaneutralt landbrug? Og hvilken lovgivning skal der til? En samtale om drømme, svære valg og jagten på bæredygtige løsninger nationalt, lokalt og på den enkelte bedrift.

- Det handler om at sikre, at landbruget er en del af klimasamtalen – også den, som normalt foregår i byerne og i dele af det politiske landskab / blandt danskere, som normalt ikke er i berøring med landbruget.

Venter på Svarer-udvalg

- Klimadebatten bliver intensiveret, ikke mindst når Svarerudvalget om kort tid kommer med sit udspil om CO2 afgifter. Vi kan som sagt gå i flyverskjul, men vi kan også deltage aktivt i debatten, siger Torben Povlsen, og har valgt den konstruktive tilgang til fremtidens debatter: 

- Vi har valgt at gå sammen - i alt 10 landbrugsorganisationer - om en stand på klimafolkemødet, hvor vi vil være massivt til stede alle dage. Det udspil, som Svarer-udvalget kommer med, bliver meget vigtigt og betydningsfuldt for os. Så vi vil gerne forklare, at der er alternativer til afgifter inden for vores erhverv. Vi kan investere og kan via innovation og forskning understøtte de processer, der gør, at vore samfund træffer de rigtige beslutninger. Det er jo den fælles samfundsklasse, vi skal være med til at løfte op i et bredt perspektiv. Og det skal vi fortælle om, siger Centrovice-formanden.

Mange redskaber

Og færre køer er ikke hele løsningen, mener Torben Povlsen.

- Vi kan være med til at gøre kloden til et bedre sted, og i fødevareklyngen har vi mange redskaber. Men at sige, at vi kan blot skal have færre køer herhjemme er ikke løsningen. Vi har nu halvt så mange køer som i 60’erne, og det var ikke et problem dengang. Men tænk på udviklingen siden da. Hvor mange flere biler, flyrejser og energi, vi bruger ikke på opvarmning - det er bare et billede på, at det er mere kompleks end som så. Og vi skal alle trække i den rigtige retning. Vores jord er den fælles platform, som Torben Povlsen udtrykker det. 

10 er gået sammen

De 10 landbrugsorganisationer, som er gået sammen om en stand er:

Landboforeningen Kronjylland, LandboForeningen Midtjylland, Østjysk Landboforening, Østjydsk Familielandbrug, Djursland Landboforenig, Familielandbruet MIDT-Jylland, L&F Centrovice, Vejle-Fredericia landboforening, Landboforeningen Odder-Skanderborg, Samsø Landboforening.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle